V Čachticiach si pripomenuli 630. výročie darovania hradu

27.08.2022 Nové Mesto nad Váhom

Čachtice 27. augusta (TASR) – Vystúpením šermiarskej skupiny Exheredis, prednáškou o histórii Čachtíc a slávnostným aktom odovzdávania donačných listín si v sobotu na Čachtickom hrade pripomenuli 630. výročie darovania hradu Stiborovi zo Stiboríc. Informovala o tom zastupujúca kastelánka hradu Alica Čechvalová.

"Uplynulo 630 rokov odvtedy, ako šľachtic poľského pôvodu Stibor zo Stiboríc dostal od kráľa Žigmunda Čachtický hrad a panstvo aj s okolitými dedinami. Odovzdanie darovacej listiny predviedla šermiarska skupina Exheredis," pripomenula Čechvalová s tým, že kópie darovacej listiny a pamätné listy dostali aj starostovia okolitých obcí.

V kultúrnom programe sa predstavila folklórna skupina Mystkowianie z Poľska, prednášku o Čachticiach a Stiborovcoch si mohli návštevníci hradu vypočuť od historičky Podjavorínskeho múzea v Novom Meste nad Váhom Kristíny Dankovej. Deti sa v tvorivých dielňach dozvedeli o kváskovaní. Program ukončil koncert rockovej skupiny Dríst, ktorá zahrala ľudové piesne v rockovom šate.
 

Vyberte región

mark